operator

Operator

Het kan zijn dat je al een tijdje op zoek bent naar een nieuwe baan. Er zijn natuurlijk ontzettend veel banen waar je uit kunt kiezen. Voor ieder zijn kwaliteiten is er wel een bepaalde soort baan te vinden. Een van de soort beroepen die men kan uitoefenen is die van operator. Misschien heb je hier wel eens een keer iets van gehoord. In dit artikel zullen we dit beroep iets verder toelichten. Zo weet je of het misschien ook wel wat voor jou is! Bekijk ook onze huidige vacatures.

Wat is een operator?

Eigenlijk is een operator niet echt een losstaand beroep. Een operator houdt in dat je je bezighoud en gespecialiseerd bent in machines. Dit brengt dan ook met zich mee dat er verschillende soorten operatoren zijn. Zo is er de machine operator, de persoon die ook wel verantwoordelijk is voor de machines in een bedrijf. Maar er is ook nog een procesoperator. Dit is de persoon die juist aansprakelijk is voor het onder handen nemen van het gehele productieproces. Het is als het ware dan ook echt een richting waar je meerdere kanten mee op kunt.

Een operator houdt in dat je je bezighoud en gespecialiseerd bent in machines.

Aangezien er een hoop fabrieken en hallen zijn die over zijn gegaan van reguliere machines naar geautomatiseerde machines zal het werk als operator voornamelijk in de trend staan van computerwerk. Dit is nu eenmaal nodig om de machines aan te sturen en om ze te laten werken. De werkzaamheden zien voornamelijk op het uitvoeren van bepaalde defecten aan de machines. Dit zal dus deels achter de computer gebeuren, maar ook deels met de hand. Hierdoor is het een beroep waarbij je software en handwerk weet te combineren op een eenvoudige manier. Los van de reparaties zal je ook aandacht moeten besteden aan het controleren van de kwaliteit van bepaalde soort producten. Of aan de materialen die je gebruikt bij de machine. Daarnaast ben je vaak verantwoordelijk voor het instellen van de machines in een bepaald bedrijf.

Het salaris van een operator

Net als bij een hoop andere beroepen zal het salaris van de operator voornamelijk afhangen van de bepaalde soort functie die iemand behelst. Als je een procesoperator bent dan zal je vaak meer verdienen dan een machine operator, hier komt nu eenmaal meer bij kijken. We zien wel dat we een algemeen startsalaris tegenkomen van rond de 2000 euro in de maand, dit is dan voor de machine operators. Voor de procesoperators zal je vaak een salaris tussen de 2000 en 4000 euro tegenkomen. Dit hangt sterk af van de mate van expertise en kennis die de persoon in pacht heeft.

Voor de mensen die als machine operator aan de slag gaan is het wel handig om te weten dat de mogelijkheid bestaat om vrij eenvoudig over te gaan van machine naar proces operator. Hierdoor zijn ook zij in staat om aanzienlijk meer salaris te krijgen in de maand, dit is dan ook wat veel machine operators doen. het is dan ook echt een richting waarbij de doorstroommogelijkheden aanzienlijk groot zijn. Dit komt voornamelijk door het feit dat het productieproces aanzienlijk veel onderdelen in beslag neemt, hierdoor loont het dus om meer kennis te vergaren over een bepaalde soort sector of deel van de fabriek.

Wat moet je kunnen als operator?

Als operator is het van cruciaal belang dat je technisch bent, je moet immers aan de slag met machines. Dit is ideaal voor mensen die altijd al affiniteit hebben gehad met zowel software als met reguliere machines. Ook moet je kritisch kunnen zijn, je moet je af kunnen vragen waarom een bepaalde soort machine nu eigenlijk gebreken vertoond.

Daarnaast zal je een grote mate van verantwoordelijkheidsgevoel moeten hebben. Aangezien je als eindverantwoordelijke toch veel taken op je zal moeten nemen kan je niet los omgaan met procedures en regels.  Als jij jezelf wel kunt herkennen in dit verhaal dan is een functie als operator zeker iets voor jou om na te streven.

Welke opleiding kan je volgen?

Welke operator opleiding? Het is mogelijk om intern diverse soorten opleidingen te volgen om zo alsnog door te groeien. Deze opleidingen bestaan er vrijwel in alle mogelijke soorten. Zo is het mogelijk om de MTS Levensmiddelentechnologie Procestechnologie te doen. Echter kan je nog veel meer opleidingen volgen die juist specifiek gericht zijn op een bepaald soort onderdeel binnen het productieproces.

Hier kan je denken aan VAPRO opleidingen. Dit zijn de VAPRO-opleidingen, VAPRO-A tot en met -D. Met VAPRO-A ben je bevoegd tot het bedienen van relatief eenvoudige machines. Terwijl je met VAPRO-B, -C en -D meer complexe machines met grotere risico’s kunt bedienen. Voor het bedienen van meer complexe machines zijn echter vaak operators met jarenlange ervaring gewenst. Voor machine-operators zal VAPRO-A of -B goed zijn. Procesoperators moeten in het bezit zijn van VAPRO-C of -D.

Perspectief op de arbeidsmarkt

Je weet waarschijnlijk wel dat er veel vraag is op dit moment naar alle mogelijke soorten vakmensen. Hier vallen procesoperators ook deels onder. Dit is dan ook de reden dat er op dit moment een redelijke vraag is naar deze functie. Je kunt bij sommige bedrijven een opleiding volgen die ook gelijk een soort baangarantie biedt, dit laat wel zien dat ze er alles aan doen om jou die functie uit te laten voeren. Het is ook mogelijk om zelfstandig aan de slag te gaan, al komt dit niet zo vaak voor. De functie is vooral bedoeld voor mensen die door willen groeien, hierdoor zal je vaak een baan gecombineerd krijgen met de opleiding. Je hoeft dus niet bang te zijn dat je zonder werk komt te zitten.

De functie als operator is dus zeker geen verkeerde functie. Het is een opleiding die leidt tot een baan met een aardig salaris, al moet je je hier natuurlijk niet door laten leiden. Als het iets is waar jij je wel in kunt vinden en als jij het leuk vindt om zowel computerskills als handwerk te combineren dan is dit zeker een baan waar je met plezier heen zal gaan. Door de ruime uitdagingssituaties op de werkvloer is het zeker geen baan die zal vervelen. Door de vele fabrieken en bedrijfshallen die allerlei machines bevatten is het van super groot belang dat we over voldoende operators beschikken. Wordt jij er binnenkort een van?

machine operator

Machine Operator